Nederlandse Staatsloterij: “Op de laatste dag van het jaar wordt ons resultaat bepaald”

De maand december is voor veel organisaties de drukste maand van het jaar. Retail-Nederland is in de ban van Sinterklaas en kerst, financiële afdelingen maken zich op voor de jaarafsluiting, terwijl andere organisaties proberen op een andere manier het jaar succesvol af te sluiten.

En voor sommige organisaties is de laatste dag van het jaar zelfs de drukste dag van het jaar. De Nederlandse Staatsloterij is er daar één van. Jachin Wildemans, Business Controller Marketing & Sales bij de Nederlandse Staatsloterij, legt uit waarom op de laatste dag van het jaar het resultaat wordt bepaald.

De Oudejaarstrekking is de allergrootste trekking van het jaar. Ongeveer 20 tot 25% van de hele omzet halen we in december binnen. Dit heeft een onwijze impact op praktische, operationele kant van het debiteurenbeheer, maar het is voor ons ook heel erg belangrijk om goed te forecasten

Bekijk het interview

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=oTB11BNbdXU&feature=youtu.be” width=”560″ height=”315″]

 

De business controllers richten zich op de tactische, strategische ondersteuning

Binnen de Staatsloterij ben ik verantwoordelijk voor eigenlijk alle analyses en advies. Sinds 1 juli is deze hele afdeling nieuw, waarin het hele informatiemanagementstuk dus de business analisten en ook de controllers bij elkaar zijn gehaald. Dat hebben we binnen de Staatsloterij bedacht, omdat we één waarheid in het bedrijf wilden en niet verschillende soorten adviezen wilden creëren en verschillende soorten datastromen. Dat werkt nu bijna 5 maanden en daar ben ik eindverantwoordelijke voor.

Naast de controllers hebben we ook twee echte financieel analisten, die het rekenwerk verrichten. Dit zodat de business controllers zich veel meer kunnen richten op de tactische, strategische ondersteuning. Waar je ziet dat business controllers vaak op tactisch niveau blijven steken, ze bij ons heel erg de intentie hebben om naar het strategische stuk te gaan. Je ziet wel dat het nog moeilijk is, omdat controllers ook snel weer terugvallen in het rekenwerk en het moeilijk vinden om echt strategische ondersteuning te bieden en daar vergezichten te creëren, maar we zijn echter op de goede weg daarin.

 

Niet meer vanuit cijfers denken

De cijfers worden eigenlijk randvoorwaardelijk en het sparren met de business, het samen één doel nastreven wordt steeds belangrijker. Dat vergt natuurlijk ook weer iets anders van de business controller, die andere competenties moet krijgen en vooral het partneren, het kunnen challengen moet leren en niet meer vanuit de cijfers moet denken, maar dat natuurlijk nog wel als randvoorwaarde want dat is natuurlijk nog wel de basis van het werk. Dus vooral het creëren van vertrouwen samen, dat je kunt vertrouwen dat de controller niet alleen op de centen zit en dat de marketeer niet alleen op centen uitgeven zit. Dat is wel de belangrijkste tip voor dit moderne financial professional.

 

De oudejaarstrekking

De Oudejaarstrekking is de allergrootste trekking van het jaar. Je moet je voorstellen, dat dat ongeveer 20 tot 25% van de hele omzet is wat we in december binnenhalen. Wat een onwijze impact heeft aan de ene kant op praktische, operationele kant van het debiteurenbeheer. Onze verkooppunten hebben veel meer omzet, veel meer storneringen en betalingsregelingen die je moet treffen. Aan de andere kant wordt het dus ook heel erg belangrijk om goed te forecasten. Want in de laatste maand, ja echt de laatste dag van het jaar, wordt ons resultaat bepaald, waardoor je dus heel erg goed op je kosten, je opbrengsten én je rendement moet sturen, maar vooral goed kunnen forecasten. Want je kunt het niet meer bijsturen naar je allergrootste omzettrekker van het jaar. Dat maakt zeker de laatste maanden spannend bij ons.

 

Prijzengeld Staatsloterij

Het heeft zo’n grote impact, er zijn wel meer facetten binnen de Staatsloterij die het interessant maken buiten een regulier bedrijf. Je hebt een enorm prijzengeld, dat is een hele grote kostenpost en het is eigenlijk ons product wat we de klant geven en dat wil je zo optimaal mogelijk inrichten. En aan de andere kant wil je ook goed aan de wetgeving voldoen. Dat is een heel mooi spanningsveld tussen risico en zoveel mogelijk aan de klant willen geven. Het prijzengeld is ons grootste goed en dat maakt het wel heel anders dan een ander bedrijf.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Business-Controller.com website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2022