Slim maar niet handig

Toin Jansen, Januari 2014

Het vergaren van kennis kan zeer nuttig zijn. We besteden hier het overgrote deel van het eerste kwart van ons leven aan. Maar in de praktijk is kennis nutteloos, indien je het niet in staat bent het toe te passen. Het verliest dan zijn toegevoegde waarde.

Het gekke is dat je, kersvers van een jarenlange opleiding, vaak direct weer aan het gaat verder gaat met het vergaren van kennis. Vele startende werknemers worden door cursussen gejaagd die hen voorziet van vaak specialistische kennis, die nodig geacht wordt voor het goed uitvoeren van hun functie. Maar vijf tot tiental jaren later, zullen dezelfde werknemers merken, dat het gebrek aan kennis niet de belangrijkste reden is dat je carrière evolueert naar een loopbaan. Over het algemeen is de praktijk niet zo complex, tenzij je bij TNO moet werken aan koude kernfusie. De principes en modellen die bijvoorbeeld in de dagelijkse praktijk van een controller gebruikt worden, zijn soms griezelig simpel. Waarom? Omdat gestructureerde en betrouwbare informatie voor complexere concepten vaak ontbreekt. Maar ook omdat het management een sterke behoefte heeft aan een simpel beeld van de al dan niet complexe werkelijkheid.

Nee, waar je eerder op vast zult lopen is op je (sociale)vaardigheden. De wijze waarop je anderen kunt beïnvloeden en kunt overtuigen. Je presentatievaardigheden. De manier waarop je jouw werk organiseert en werkzaamheden op een efficiënte en effectieve manier afrondt. Niet voor niets praat geen enkele HR functionaris tegenwoordig meer over IQ, maar over EQ. Emotionele Intelligentie wordt als een belangrijkere voorspeller voor succes in de praktijk gezien als IQ.

Superslim zijn is in veel gevallen niet eens een voordeel in de praktijk. Veel bazen houden niet van mensen die slimmer zijn dan zijzelf. En idem dito voor collega´s. Maar je hebt ook niets aan slimheid, als je geen vaardigheden om er iets nuttigs mee te doen. Als je niet in staat bent om het te delen met anderen. Als je erdoor een afstand creëert tussen jou en jouw collega´s.

Zorg er daarom voor dat je vanaf het moment dat je voor het eerst betaald een voet binnen een bedrijf zet, gaat werken aan het ontwikkelen van je (sociale) vaardigheden. Claim een toegangskaartje voor die cursus ´beïnvloeden´; zorg dat je naar die ´overtuigend presenteren´ cursus mag gaan. Volg die cursus ´persoonlijke effectiviteit´. De cursussen alleen zijn niet de oplossing, maar vormen wel de bouwstenen voor het omzetten van slimheid in handigheid. Want slim zijn is handig, maar het is beter om slim en handig te zijn.

Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Business-Controller.com website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024