Interview met Ad Verbakel, Concerncontroller, Gemeente Eindhoven
Waar we in het verleden vooral financiële mensen hadden die ondersteuning gaven aan ons management is die functie gegroeid tot de functie van een controller die op een breder terrein een soort sparringpartner is voor de mensen in de lijn, voor ons management.
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=U41pjqSpJVo” width=”560″ height=”315″]
Transcriptie van het interview
De functie van business controller is een nieuwe, gegroeide functie. Waar we in het verleden vooral financiële mensen hadden die ondersteuning gaven aan ons management is die functie gegroeid tot de functie van een controller die op een breder terrein een soort sparringpartner is voor de mensen in de lijn, voor ons management. En die meedenkt en op een kritische manier maar wel positief meedenkt over wat de gemeente allemaal aan activiteiten doet en of dat de goede dingen zijn.
Eigenlijk is een gemeente gewoon een groot bedrijf. En sterker nog: het is ook nog een heel complex bedrijf omdat als je kijkt wat voor producten we hier allemaal hebben, dat is echt heel gevarieerd. Dat zijn van de wegen en straten tot zorg tot bijstanduitkering tot de paspoorten. Echt heel erg breed, En dan zie je dat de aard van deze organisatie toch wat meer gericht is op geld uitgeven en daar zit een verschil met het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven is vooral bedoeld om te kijken hoe kunnen wij ons product optimaliseren, winst optimaliseren. En voor een gemeente ligt het nou net: hoe kunnen we die maatschappelijke functie zo goed mogelijk invullen. Dus we zijn een bestedende organisatie. Maar daar willen we wel de goede dingen voor doen en daar willen we wel tegen zo laag mogelijke kosten doen. Dus je moet ook gewoon inhoud kennen. Je moet weten waar het over gaat. Dus je moet het product kennen en het product is dan tussen aanhalingstekens omdat onze producten er iets anders uit zien. Maar je moet weten wat daar de context is. Je moet het krachtenveld kennen je moet weten hoe dat het daar in relatie tot elkaar werkt en als je dat goed beheerst dan kun je vanuit je financiële achtergrond daar ook een beter advies in geven. Als je nu kijkt naar de toenemende complexiteit. Er komen allerlei zorgfuncties naar de gemeente. het productenpakket wordt nog breder. En je hebt steeds meer te maken met allerlei instanties buiten de gemeente, dus in die ketens werken wordt steeds belangrijker. Dus in die complexiteit en ook in de toenemende krapte van geld, want we moeten allemaal bezuinigen, ze moeten het allemaal met minder doen. De zorg komt ook met minder geld over. Is het heel erg belangrijk dat deze mensen goed weten wat er speelt en daar een goed advies over kunnen geven. In die toekomst, die complexiteit die zal alleen maar groter worden, is dit een hele belangrijke functie.
Ik werk al een hele lange tijd bij de gemeente en ik kan me nog goed herinneren toen ik zelf studeerde werd er een beeld neergezet van: een overheid is helemaal geen goeie of leuke omgeving om te werken. Wij werden vooral richting bedrijfsleven gepraat. Maar ik ben eigenlijk toevallig bij de gemeente terecht gekomen en ik heb me eigenlijk van het begin af aan – heb ik het heel erg leuk gevonden omdat je én dicht in de maatschappij werkt; wat je doet heeft meteen een effect in de maatschappij, én die veelzijdigheid van onderwerpen die hier spelen heeft mij altijd heel erg geboeid. En nog steeds! Ik werk hier nog steeds met erg veel enthousiasme. En ik heb een hele tijd zelf als business controller gewerkt. Dat vond ik ook erg leerzaam. Ik heb daar ook verschillende disciplines gehad. Ik heb met groenbedrijven gehad. Ik heb de GGD gehad. Ik heb met het van Abbe Museum gewerkt. De bouw van het nieuwe museum was destijds een van de onderwerpen waar ik als business controller met de toenmalige directeur bij betrokken ben geweest. Met heel veel plezier gedaan. Heel veel van geleerd. En is denk ik een hele mooie stap.