Strategisch Leiderschap voor Financials

Leiderschap, een vaardigheid waar veel finance professionals dagelijks mee te maken hebben. Maar wat is het verschil tussen strategisch en financieel management in een organisatie, en is er wel een verschil? Wat zijn belangrijke aspecten bij het bepalen van de strategische agenda voor een finance professional, en welke rol moet hij/zij hoofdzakelijk vervullen in het strategieproces? En waarom is het belangrijk om de brug te slaan tussen strategy en finance?

Dit is slechts een kleine greep uit de vele vragen rondom strategisch leiderschap. We hebben daarom Bob de Wit, Professor of Strategic Leadership aan de Nyenrode Business Universiteit en tevens hoofddocent van de opleiding Strategisch leiderschap, gevraagd naar de belangrijkste tips voor finance professionals.

En een financiële professional is als het ware het geweten van een organisatie

Financiële professionals hebben een hele belangrijke rol binnen het strategieproces van de organisatie. Je moet je voorstellen dat het bij strategie gaat het om het bereiken van lange termijn doelen, een punt op de horizon. En daar moeten allerlei beslissingen voor worden genomen, er moeten keuzes worden gemaakt. Maar vaak hangen die keuzes samen met allerlei investeringen die gedaan moeten worden. Een financieel professional moet zowel kunnen terugkijken alsook vooruit kunnen kijken. Het terugkijken betekent dat je kijkt of de budgetten gehaald zijn, de doelen gerealiseerd zijn, of er geen kosten zijn gemaakt die niet nodig zijn geweest. Dus het heeft een bepaalde rol om de stabiliteit in de organisatie en efficiency te realiseren.

In een strategieproces heeft die financiële professional een hele andere rol. De plannen die er zijn voor de toekomst moeten getoetst worden. Eigenlijk is elke actie die het doet voor de toekomst een investering. Je moet het ook zien als investering. En een financiële professional is als het ware het geweten van een organisatie, die moet kijken of de risico’s worden gelopen als de doelen niet gerealiseerd worden en die moet ook afwegingen kunnen maken op basis van een aantal prioriteiten.
Dat betekent dat een financiële professional en de algemeen strateeg of de ondernemer als het ware een tegenwicht moet hebben, een alter ego zijn van de ondernemer of strateeg, of diegene die de toekomst aan het maken zijn. En dat is een hele specifieke rol, en die zorgt er voor dat binnen de verandering die de organisatie maakt, de financiële professional een belangrijke sleutelrol heeft in het realiseren en bewaken van de stabiliteit van de organisatie. Want je mag niet zeg maar het heden compromitteren door de plannen van de toekomst.

Strategisch Leiderschap
Als die rol niet goed wordt ingevuld door een financiële professional dan leidt dat tot dromen, dan ga je geen visie maken, maar een droom maken. En dan ga je te ver weg. En dat is de stabiliteit die een financiële professional moet maken. Dat vereist wel dat een financiële professional begrijpt wat strategie is en daar schort het vaak aan, omdat financiële professionals opgeleid en competent zijn in het begrijpen van het verleden en stabiliteit maar minder zijn opgeleid om te begrijpen waarom je een investering voor de toekomst maakt, wat een strategie is, wat een visie is en daardoor kunnen ze de rol minder goed invullen. En dit programma is er specifiek voor gemaakt om juist die competentie aan te vullen zodat je naast het realiseren van stabiliteit van het heden en het verleden ook stabiliteit geven voor de keuze’s die worden gemaakt voor de toekomst.


Wilt u meer informatie over de opleiding Strategisch Leiderschap voor Financials, bekijk dan de website van Strategisch Leiderschap.


 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Business-Controller.com website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2022