“De begeleiding van de beursgang van Snowworld is een hele klus geweest”

Elke maand geven we een kijkje in de financiële keuken van een organisatie. In december vertelde Jachin Wildemans, Business Controller Marketing & Sales bij de Nederlandse Staatsloterij, waarom op de laatste dag van het jaar het resultaat wordt bepaald.
In januari komt Wim Moerman, CFO bij Snowworld, aan het woord. Hij vertelt meer over de veranderingen binnen Snowworld het afgelopen jaar door de beursnotering en de hele begeleiding van de beursgang.

 

Bekijk het interview

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=4kuwmu9SenY&list=UUglberSAcLRTTZb6EaoNfWw” width=”560″ height=”315″]

 

Beursgang Snowworld

Ik ben financieel directeur bij Snowworld. Dat betekent natuurlijk dat je met de finance bezig bent. En dat is nogal veranderd afgelopen jaar met onze beursnotering. Dus de hele begeleiding van de beursgang is een enorme klus geweest. Nu is dat dan veranderd, omdat ik nu verantwoordelijk ben voor investment relations. En natuurlijk, wat al gebruikelijk was, de contacten met banken en adviseurs. Los van het hele financiële stuk ben ik ook verantwoordelijk voor de aansturing van de ontwikkelprojecten van Snowworld, dus de projecten in Parijs, Barcelona en de uitbreiding hier in Zoetermeer.

 

Impact van de winter bij Snowworld

Elke business heeft zo zijn eigen accenten, bij ons draait het natuurlijk allemaal om ticketverkopen. Wat ook heel bijzonder is, we staan hier tussen de gasten en dat is natuurlijk geweldig om tussen de gasten te werken en al die blije gezichten om je heen te zien. En dat is natuurlijk wel wat anders als je bij een bedrijf zit, waar iedereen achter een beeldscherm zit en je geen klanten ziet.
We staan nu aan de vooravond van ons absolute hoogtepunt in het seizoen. Je ziet nu achter mij een school die les krijgt, dus de winter is voor ons heel, heel belangrijk. De winter moet je voorstellen, hebben we ongeveer 70% van onze omzetperiode van 1 oktober tot eind maart en 30% in de zomer. Dus dat geeft wel aan wat een enorme impact dat heeft.

Die impact hier in Zoetermeer is nog groter dan in Landgraaf, want in Landgraaf hebben we in de zomer allemaal nog internationale atleten uit heel de wereld, die komen trainen bij ons in Landgraaf. Wij hebben daar ook een hotel bij, dat maakt het voor hun heel mooi om bij ons te trainen, ze hoeven niet naar de Alpen waar de condities slecht zijn in de zomer. Waar ze veel tijd kwijt zijn om vanuit hun hotel naar de piste te gaan. Bij ons ligt het hotel aan de voet van de piste, dus ze kunnen de hele dag door trainen, dus dat is nog een mooie zomeractiviteit.

 

Consumentenvertrouwen

Wat voor ons natuurlijk belangrijk is, in zijn algemeenheid, de economische ontwikkeling en het consumentenvertrouwen. Wij hebben helemaal aan het begin van de crisis gemerkt, dat het bedrijfsleven minder feesten en partijen organiseert. De particuliere business is behoorlijk doorgegaan, ook in tijden van de crisis, maar voor het bedrijfsleven is de economische ontwikkeling natuurlijk van belang, dat merken wij dan in die tak van de omzet. Dus dat is een hele belangrijke. En puur als je kijkt naar een individuele week dan is het weer wel heel relevant. Of het nou in de zomer een regenachtige, winderige dag is, of het is 25 graden en mensen gaan naar het strand, ja, dat is voor zo’n dag wel heel relevant.

 

Tips voor Finance Professionals

In beginsel is de theorie en het werk hetzelfde. Alleen de accenten zijn anders. Bij ons liggen andere focussen op omzetverantwoordingen en kosten, die zijn allemaal anders. Maar ik denk dat de basis voor elke finance controller hetzelfde is. Je moet gewoon zorgen dat je goed je netwerk binnen een bedrijf hebt, dat je goed hoort wat er allemaal speelt, dat informatie bij elkaar komt, en dat je met elkaar goede beslissingen kan nemen. En dat is ongeacht in welke business je zit. Je moet interpreteren wat mensen zeggen en je moet proberen in te schatten wat ze bedoelen. Dat is nog veel belangrijker dan het cijferwerk.
Kijk, het cijferwerk dat komt wel want dat is de basis van je beroep, maar die menselijke interactie is cruciaal.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Business-Controller.com website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2022